sâmbătă, 2 mai 2009

TRADITII RELIGIOASE COMUNE IN ISRAEL-SFANTUL GHEORGHE




































In Israel Sfintul Gheorghe este extrem de iubit, atit de crestini cit si de musulmani. De sarbatoarea sa pe 5 mai, conform calendarului vechi activ la Ierusalim, o mare de pelerini inunda manastirea sfintului de linga Lod(Lydda), unde se afla moastele sale si lanturile in care a fost legat in timpul martiriului sau. Acestea sint consideratae vindecatoare si puternic exorcizante. O alta localitate unde se afla o biserica dedicata Sfintului Gheorghe este El Khidr, in teritoriile palestiniene. Aici se afla friul de la calul Sfintului Gheorghe, care atunci cind atinge un bolnav, il vindeca pe loc, in special bolnavii mental. In traditia islamica Sfintul Gheorghe a fost asimilat cu El KHidr, cel care l-a insotit pe Moise in cei 40 de ani de peregrinari prin desert, aratindu-i vointa lui Dumnezeu si ferindu-l de ispite. Traditia palestiniana confirma perceptia ca El Khidr-Sfintul Gheorghe nu este supus restrictiilor spatiului si timpului, el calatorind liber prin toate lumile, sau intre Mecca si Ieruslaim prin conducte de apa misterioase. Una dintre fintinile din curtea moscheii Al Aqsa se conecteaza cu izvorul sfint Zamzam de la Mecca, sursa de apa ce a salvat viata copilului Ishmael. Mai mult vindecarea in sine este unul dintre harurile atribuite sfintului, in special cea cauzata de demoni. Viziuni ale lui El Khidr au fost raportate la aceasta fintina sacra din perimetrul moscheii Al Aqsa cit si la baia publica a vindecarii. Exista si o nisa speciala, dedicata rugaciunilor catre Sfintul Gheorghe linga fintina.
Nascut in Capadocia, Sfintul Gheorghe calatoreste prin toata lumea. El a salvat-o pe printesa libiana din orasul Silene. Linga oras exista un lac unde traia un dragon care otravea toata tara. Pentru a-l linisti oamenii din oras ii ofereau 2 oi pe zi pina cind au ramas fara turme. Apoi, prin tragere la sorti au inceput sa aleaga fecioare ca ofranda, pina cind a a ajuns rindul printesei. Ea a fost lasata linga lac, iar Sfintul Gheorghe ce trecea pe acolo a vazut-o. El i-a cerut sa-si scoata centura de aur de la briu si sa lege dragonul cu ea, apoi sa-l duca in oras. Dragonul a ascultat-o cu umilinta si in oras, Sfintul Gheorghe l-a omorit si a salvat oamenii de la distrugere. Dupa aceea, sfintul a calatorit in Palestina, unde a servit in armata lui Diocletian si mai apoi a lui Maximilian. Acestia erau foarte cruzi cu crestinii si in decursul unei singure luni 20.000 de crestini au fost martirizati. De aceea multi se temeau si jertfeau idolilor. Vazind aceasta Sfintul Gheorghe si-a abandonat rangul inalt din armata, a dat saracilor armele, harnasamentul si calul sau si s-a imbracat ca un crestin sarac. S-a dus apoi in mijlocul multimii romanilor si a inceput sa strige:"Toti zeii romani sint diavoli. Dumnezeul meu a facut cerul si pamintul si este singurul Dumnezeu." Normal ca imediat romanii l-au arestat si l-au supus la chinuri, carora le-a rezistat eroic. Trupul sau se afla la Lydda, sau Lud, in drumul spre Jaffa.
El-Khader in traditia din Palestina este vazut ca fiind calare pe nori, de aceea multe dintre rugaciunile care cer ploaie in aceasta tara secetoasa ii sint adresate. In satul El Khader biserica Sfintului Gheorghe este pe jumatate moschee si icoana sa facatoare de minuni atirna pe zidul de sud est, in directia Meccai. In fata sa se afla ramasitele centurii printesei libiene cu care a adus dragonul in oras. Si musulmanii si crestinii ce doresc vindecarea le ridica ritual deasupra capului, isi inconjoara trupul cu ea si pasesc in afara lantului si in interiorul sau de 7 ori pentru a fi purificati de tot raul. Musulmanii recita Al FAtiha, primul capitol din Qoran si crestinii rugaciuni catre Sfintul Gheorghe. Dupa ce centura este data jos, ei aprind lumanari in fata icoanei si se roaga pentru vindecare.